Gerçek mi? Sahte mi ?

Tamamen sentetik maddelerle imal edilen bal(!)  konu dışında tutulacak olursa bal üretiminde sahtecilik,balın tadını, akışkanlığını değiştirmek, daha ucuza mal etmek veya kristalize olmasını önlemek amacıyla bala başka çeşit şekerler, şuruplar veya katkı maddeleri karıştırmak suretiyle yapılır. Birleşmiş Milletler Gıda Kodeksi ve Türk Gıda Kodeksi, Bal veya Saf Bal olarak adlandırılan ürünün tamamen doğal olması gerektiğini belirtir. Günümüzde en çok kullanılan sahtecilik yöntemi, bala şeker şurubu karıştırılmasıdır. Bu şekilde ve başka sahtecilik yöntemleriyle yapılan Sahte Bal ile Gerçek Bal, ne yazık ki sadece spektrometrelerce laboratuvar ortamında yapılan analizlerle ayırt edilebilir. Balın gerçekliğinin anlaşılması için kamuoyunda dolaşan başkaca yöntemlere itibar edilmemelidir.

Balın kristalize olması, sahte olduğunun göstergesi değildir. Glikoz oranı fruktoz oranından yüksek olan bazı doğal bal çeşitleri ya da zaman içinde dış koşullarla baldaki doğal oranların glikoz lehine değişmiş olması, balı kristalize eder. Balın 40-49'C arasında (ve tercihen benmari usulüyle) ısıtılmasıyla, balın içeriği zarar görmeden kristaller çözündürülebilir.