Bal Nedir?

Bal, bal  arılarının çiçeklerden  topladıkları nektarı  kullanarak  yaptıkları   tatlı  doğal bir besindir. Bal  arıları, doğadaki  şekerden  zengin  çiçek  nektarını özel bal midelerinde enzimlerle fermente ederler;  yarı sindirilmiş haldeki besini  muhtelif defalar kusup yutarak nektarın içeriğindeki sakkarozu, glikoz ve fruktoza çevirirler. Balın içindeki su oranının buharlaşması için kovan içinde kanatlarını çırparak besini kullanıma hazır ve dayanıklı hale getirirler. Koloniyi beslemek üzere ürettikleri balı, yine kendi yaptıkları peteklerde depolarlar.

Balın  tadını içeriğindeki monosakaritler, fruktoz ve glikoz verir. Bu  tat  granül  şekerin  tadıyla  çok   benzeşir; bu  sebeple  yiyecek  ve  içeceklerde  şekerin  alternatifi  olarak  kullanılabilir. İçeriğindeki  düşük  nem  oranı  sayesinde doğal balda  zararlı  mikroorganizmalar üreyemez ve/veya  barınamaz.